یک تحلیلگر و کارشناس مسائل استراتژیک و امنیتی آلمان در کتابی که اخیرا منتشر کرده به کشورهای غربی توصیه میکند که به جای توسل به تهدید، ایران هستهای را به رسمیت بشناسد و با آن همکاری کنند.
هفته نامه "ژون آفریک" چاپ پاریس مینویسد: "کریستف برترام"، یکی از کارشناسان برجسته در زمینه امنیتی و دفاعی آلمان که در سابقه فعالیت های خود ریاست موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک لندن و موسسه آلمانی امور ملی و امنیتی برلن را دارد در کتابی که اخیرا منتشر ساخته ضمن رد فرضیات موجود و تصاویر اغراق آمیزی که از برنامه هستهای ایران وجود دارد معتقد است که حتی وجود یک ایران هستهای و دارای بمب اتمی نیز نمی تواند تهدیدی برای جهان باشد.
وی در اثر خود همچنین ضمن رد سیاست مقابله با ایران بر ضرورت همکاری با این بازیگر مهم منطقهای تاکید دارد و برای این کار مجموعه ای از دلایل را ارائه می نماید.
هفته نامه ژون آفریک به نقل از کتاب برترام می نویسد: جمهوری اسلامی ایران می تواند و باید به متحدی برای غرب تبدیل شود و رقیب نیست. حال که سیاست تهدید و مجازات علیه این کشور به نتیجه ای نرسیده است زمان آن آمده که مذاکرات جامع با تهران صورت پذیرد تا به این ترتیب یک همکاری برابر شکل گیرد.
به نوشته این نشریه این نخستین کتابی است که آشکارا خلاف دیدگاه منتشره نومحافظه کاران آمریکایی و اسرائیل است که بر اساس آن ایران خطری جهانی معرفی میشود.
این نشریه می افزاید: وی تز خود را با این نکته شروع کرده است که برنامه هسته ای ایران به هیچ وجه تهدیدی آنی و بارز نیست. به اعتقاد وی ایران با وجود بلندپروازی های هسته ای قادر نخواهد بود که قبل از 8 تا 10 سال دیگر به تولید بمب اتم دست یابد.
مضاف بر این که به هر تقدیر بمب اتمی به هیچوجه سلاح تهاجمی نخواهد بود. تنها استفاده ای که از بمب اتمی می توان انتظار داشت تضمین امنیتی و بازدارندگی است. حتی اگر ایران یک بمب اتمی نیز داشته باشد این امر نه برای اروپا و نه برای آمریکا فاجعه نخواهد بود.
وی معتقد است: از حدود 40 سالی که اسرائیل دارای بمب اتمی است هیچ کشور عربی در فکر به دست آوردن این بمب بر نیامده است.
وی بر این باور است که چنین اقدامی ایران را در انزوای بیشتر بین المللی قرار می دهد. این در حالی است که هم اکنون نیز ایران با داشتن 70 میلیون نفر جمعیت و دومین ذخائر گاز جهان همچنین نفت یکی از مهمترین بازیگران منطقه است.
برترام همچنین معتقد است که ایران در حمله امریکا به عراق بیشترین سود را برد و بدون ایران امکان برقراری ثبات در خاورمیانه وجود ندارد و به احتمال زیاد راه حل پایداری نیز برای مساله فلسطین همچنین در افغانستان نخواهد بود.
به نوشته ژون آفریک، برترام تاکید دارد که غرب باید شکل کنونی حکومت ایران را باید بپذیرد زیرا این کشور متاثر از مبادلات با اروپا و فرهنگ اروپایی است. ایران نه یک دیکتاتوری و نه یک کشور پلیسی خودکامه است. وی همچنین اضافه می کند که در دانشگاه های ایران دو میلیون دانشجو به تحصیل مشغولند و در این کشور یک حیات فعال در زمینه روشنفکری به چشم می خورد، صنعت سینمایی آن از اعتبار بین المللی برخوردار است و جامعه مدنی آن تحرک بالایی دارد به گونه ای که در این کشور بیش از 8 هزار سازمان غیر دولتی فعالند.
برترام در کتاب خود پیشنهاد معامله ای را می دهد: این که غرب حق اساسی ایران در داشتن تسلط کامل به چرخه تولید سوخت هسته ای به رسمیت شناسد اما در عوض تهران نیز باید صنایع هسته ای خود را برای بازرسی های جدی بین المللی باز نگاه دارد.
با این حال به نوشته این نشریه، برترام به نکته نیز اشاره دارد و می نویسد که ایران قبل از آن که به عنوان متحدی برای غرب در آید یک اقدام دیگر نیز باید انجام دهد. این که رهبران ایران رسما از همبستگی با رئیس جمهوری در خصوص اظهاراتی که در مورد اسرائیل کرد، دست برداشته و به طرح صلح کشورهای عربی بپیوندند که در آن برقراری صلح و عادی سازی مناسبات با اسرائیل در صورتی که این کشور به مرزهای سال 1967 باز گردد پیش بینی شده است.
به اعتقاد برترام سیاستی متفاوت مبتنی بر شناسایی حکومت ایران، احترام به این کشور و آغاز همکاری های وسیع تنها راهی است که میتوان بدینوسیله به آرام کردن بازی هسته ای پرداخت.
وی با بیان این که گام نخست از سوی تهران و با اتخاذ سیاستی آرام و مبتنی بر تنش زدایی باید صورت پذیرد، می افزاید: اگر غرب نهایتا بفهمد که با رویارویی با ایران چیزی به دست نمی آورد و اتخاذ مسیر تنش زدایی می تواند نتایجی در برداشته باشد این امر می تواند به تامین خواست ایران مبنی بر عادی سازی اوضاع بینجامد.
به نوشته ژون آفریک، جا دارد که به نظرات کریستف برترام با توجه به شخصیت خاص وی توجه جدی صورت گیرد.
کریستف برترام، "ژون آفریک"، خبرگزاری"فارس"، خبرگزاری «ریا نووستی» روسیه،
نظرات شما: نظر